Voer, wij zoeken het “break even point”

Wat zit er in het voer?

Voor de kippen is het erg belangrijk om het juiste aanbod van nutriënten te krijgen. Daardoor is op ons bedrijf een belangrijk speerpunt in bedrijfsvoering; rantsoenen berekenen of herrekenen.

De aanpassing van het rantsoen kan 2 belangrijke redenen hebben.

  1. om dat de kip er om vraagt
  2. Om dat grondstoffenkeuzen of rantsoen verandering een gunstig prijseffect heeft.

Zelf maken

2 jaar geleden hebben we besloten om de grondstoffen van het voer grotendeels rechtstreeks aan te voeren op het bedrijf. Daardoor kunnen we prijstechnisch een behoorlijke slag maken.
Dit komt met name door het logistieke voordeel, ( mais, tarwe en kalksteen hoeven niet door de fabriek), maar ook door zelf op bepaalde momenten de grondstoffen op de markt vast te klikken in prijs,
kun je daardoor de voordelen zelf handelen op grondstoffenmarkt vertalen in een lagere prijs.  De beurs Matif is een belangrijke graadmeter voor de prijs.

Kernvoer

Onze kernvoer leverancier is ABZ diervoeding in Nijkerk. Zij hebben veel ervaring opgebouwd de afgelopen tijd om de  zelfmengers te begeleiden in de juiste rantsoen berekening. Daardoor wordt  het
concentraat wat ze leveren zodanig, dat er van het totale rantsoen nog maar 33% kern gebruikt wordt. Het overige percentage wordt door ons zelf bijgevoegd, waardoor er een totaal rantsoen ontstaat.

Wat zit er ongeveer in?

Op dit moment is het rantsoen ongeveer als volgt;

35% Mais
20%Tarwe
10%kalksteentjes
35%Kernvoer